Noua taxa auto a fost aprobata de Parlament

Noua taxa auto a fost aprobata de Parlament

Proprietarii de masini care au achitat taxa auto in baza OUG 50/2008 pot cere diferenta de bani. Noua taxa auto a fost aprobata de Parlament si va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei.

Noua formula prevede o reducere a cuantumului cu pana la 25%, are la baza principiul "poluatorul plateste" si este calculata in functie de "criterii obiective" precum tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de dioxid de carbon, norma de poluare, precum si deprecierea autoturismului.

Taxa de poluare se va plati o singura data atat pentru autovehiculele noi, cat si pentru cele second-hand inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent de tara in care a fost produs autoturismul.

Se va achita taxa de poluare si pentru autovehiculele inscrise inainte de anul 2007, pentru care nu a fost platita o astfel de taxa, la momentul transcrierii dreptului de proprietate. 

De cealalta parte, soferii care si-au inmatriculat masina conform OUG 50/2008, pot solicita banii inapoi. Astfel, daca valoarea calculata conform noilor reglementari de lege este mai mica decat suma platita intre iulie 2008 si prezent, persoanele afectate pot cere diferenta.

Nu se achita taxa auto pentru vehiculele istorice, autovehiculele acordate institutiilor publice, confiscate sau in proprietatea privata a statului, destinate competitiilor sportive.

In situatia autoturismelor echipate cu motor diesel cu filtru de particule (fapt confirmt de RAR), taxa de poluare va fi redusa cu maximul de 25%.

Noua taxa auto a fost propusa dupa ce Curtea de Justitie a Uniunii Europene a criticat OUG 58/2008, considerand-o ilegala si discriminatorie, descurajand astfel importurile de autovehicule.

Taxa Poluare

Cautare

Tip:
Marca:
Model:
Pret:
An:
 
 

Newsletter

Curs Valutar

Curs valutar BNR 01.04.20
1 EUR   =   4.8246 RON
1 USD   =   4.4133 RON
1 CHF   =   4.5646 RON
 

Parteneri