Statul trebuie sa inapoieze banii incasati pe taxa de poluare din 2008

Statul trebuie sa inapoieze banii incasati pe taxa de poluare din 2008

Potrivit celor de la Capital, statul român trebuie să dea înapoi banii încasaţi pe taxa auto în cazul celor care au litigii pe rol în acest sens. Vestea este anunţată de judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, într-un interviu pentru colegii de la Capital. Totul a început de la un litigiu pe rol al Tribunalului Sibiu, care a adresat Curţii de Justiţie a Uniunii Europene întrebări cu privire la compatibilitatea acestei reglementări cu dreptul Uniunii. Ulterior, cazul Tatu, cum a ajuns să fie denumit, a devenit unul de referinţă pentru toate litigiile care au avut, au sau vor avea ca obiect taxa auto.

Executivul ar trebui să găsească rapid o soluţie pentru restituirea banilor, deoarece instanţele riscă să fie blocate de o avalanşă de dosare, dat fiind faptul că soluţia acestor dosare este previzibilă. Magistratul amintit mai sus consideră că vor fi despăgubiţi şi cei care au pierdut procesele, deoarece unele instanţe au respins astfel de cereri, aplicând greşit dreptul comunicat. În plus, mai sunt câteva mii de români care au dosare pe rol legate de taxa autop, cât şi zeci de mii de români care nu au depus cerere în instanţă pentru recuperarea banilor, deşi au plătit taxa la întreaga valoare.

În cazul în care statul nu are suficienţi bani pentru restituirea datoriilor, situaţie foarte probabilă în cazul contextului economic actual, este probabilă compensaţia prin acoperirea impozitelor datorate până la stingerea datoriei statului. Avocatul Gheorghe Gheorghiu are aceeaşi opinie cu magistratul Cristi Danileţ, spunând că sumele vor fi recuperate integral şi că reeşalonarea acestora ar fi ilegală. Dacă statul ar refuza returnarea banilor, cetăţenii ar putea apela la executrarea conturilor şi bunurilor statului, în vederea obţinerii banilor respectivi.

În plus, Programul de Înnorire a Parcului Auto din România ar putea fi afectat serios dacă toţi banii obţinuţi în urma încasării taxei auto ar fi restituiţi. Practic, o bună parte din această sumă a fost deja cheltuită, fiind vorba de o taxă aplicată de mai bine de trei ani până în prezent, iar sumele obţinute au trecut de mult de câteva sute de mii de euro. Practic, Executivul va fi pus în faţă sistării Programului Rabla sau a asistării acestuia din banii de la Buget, ca să nu mai vorbim de problema legată de înapoierea valorii taxei auto tuturor celor care se vor judeca cu Statul Român. Până în prezent, oficialii guvernamentali nu au făcut nicio declaraţie legată de potenţiala returnare a sumelor încasate prin plata taxei auto.

De asemenea, Executivul trebuie să schimbe legea pentru a respecta decizia CJUE. Potrivit lui Cristi Danileţ, citat de Capital, există doar două soluţii – eliminarea taxei, sau aplicarea unei taxe pe poluare pentru toate maşinile aflate în circulaţie, indiferent de fabricant, ţara de producţie şi daca se află sau nu la prima înmatriculare. Într-o declaraţie anterioară, Ministrul Mediului şi al Pădurilor a declarat deja că nu va renunţa la taxa auto în favoarea unui impozit pe poluare, ceea ce înseamnă că România ar putea fi amendată de Comisia Europeană pentru încălcarea dreptului european.

Taxa Poluare

Cautare

Tip:
Marca:
Model:
Pret:
An:
 
 

Newsletter

Curs Valutar

Curs valutar BNR 01.04.20
1 EUR   =   4.8246 RON
1 USD   =   4.4133 RON
1 CHF   =   4.5646 RON
 

Parteneri